info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter I potter og kar Portretter Rhodochiton atrosanguineum (Blodbeger)

Rhodochiton atrosanguineum (Blodbeger)

E-post Skriv ut PDF

Mystisk, vakker og for noen en ren utfordring

Blodbeger-guiden (Rhodochiton atrosanguineum)

Blodbeger er en vakker plante. Gir du den noe å klatre på beveger den seg grasiøst oppover, men planter du den for eksempel i en ampel blir den en fascinerende hengeplante. I kataloger står den oppført som en enkel plante, men jeg hadde lest her på forumet at noen slet kraftig med å få den til, så jeg var svært spent da jeg skulle til å så den for første gang. Resultatet var en tråd om planten fra frø til man tar inn frøene om høsten og eventuelt hele planten for overvintring. Dette forsøker jeg her å sammenfatte til en artikkel. Det er viktig å huske at det er ingenting man MÅ gjøre slik eller slik, men det er jo kjekt med tips om hva andre gjør som fungerer bra for dem.

Blodbeger
(foto: pusepilde)

Tålmodighet

Før du begynner må du utstyre deg med tålmodighet, dette er en plante som vokser ganske så sakte den første tiden. Det er heller ingen grunn til panikk om frøene ikke spirer de første dagene. Såtabellen vår sier det tar 2-3 uker ved 18-20°C før de spirer. Det kan i noen tilfeller ta lenger tid også. Kulturtiden (tiden fra frøene spirer til man regner med å plassere dem ut) er satt til 20-22 uker. Det viktigste for å få god spiring er at frøene har fått modne skikkelig før de ble tatt av planten. Har du ikke spiredyktige frø, er det vanskelig å få planter av det.

Putt frøene i jord

Det beste er å ha såjord (evt. kaktusjord), den inneholder litt mer sand og mindre gjødsel enn vanlig jord og passer bedre til såing. Noen bløter frøene på forhånd, men det viktigste er at frøene kommer i kontakt med fuktig jord (ikke våt). Trykk gjerne på dem, for å sikre at selve frøet når jord, ikke bare "pelsen". Dekk med et tynt lag jord eller perlite. Så settes frøene 18-20 grader til de spirer. Noen "koker" frøene for å få fart på spiringen, det vil si at de settes et sted med god undervarme. Et badegulv (varmekabler) kan være passe, eller en runde på ovnen. (Husk å ikke smelte beholderen da!) Det er viktig at frøene ikke får tørke ut, det kan jo skje raskt når de står i varmen. Ha derfor gjerne litt plast over dem mens de står og venter på spiring.

Etter spiring

Etter hvert vil frøene forhåpentligvis spire, og da flyttes de til et sted hvor det er godt lys, og ca. 15° ifølge såtabellen vår. (Men noen har dem i 12-14 grader, andre i 20-22 så det er forskjellig som kan gå bra.) Dersom du har hatt plast over, må du huske å ta denne bort når spiringen begynner, så ikke spirene råtner bort. Spirer det ujevnt bør du løsne litt på plasten, før du etterhvert flytter plantene til lys og kjøligere omgivelser. De bør ikke stå for lenge i varmen, da blir de lange og slengete. Det kan godt komme nye spirer også etter at du har flyttet dem. Det er ikke så veldig viktig hvor du setter dem, men det bør ikke være for varmt (eller veldig kaldt), og planten vil ha godt med lys! Husk at hvis du dusjer planten bør du bruke atamon for at den ikke skal råtne - men det beste er sannsynligvis å vanne nedenfra slik at det ikke er fare for det. Vent til plantene har fått god størrelse før du begynner med noe som helst gjødsel - men når de er blitt store bør de selvsagt få det. Husk også at dette er klatreplanter, så det er lurt å gi dem pinner til å klatre på og sette dem litt ifra hverandre så de ikke vikler seg fast i naboen. Eller plante dem rett i ampel. Etterhvert kan planten begynne å blomstre før tiden er inne for å sette dem ut - det er ingen krise. Men dersom du kniper bort knoppene kan plantene bruke mer krefter på å vokse seg til framfor å blomstre, frem til du setter dem ut og lar dem blomstre som dem vil. Men begge deler går altså helt fint!

Prikling

Det er flere som mener at Blodbeger ikke liker at man forstyrrer røttene på dem. Prøv derfor å begrense antall ganger du prikler dem - og vent til de har fått litt størrelse, da akkurat dette er en litt kritisk fase. (De må være store nok til å kunne håndteres greit.) Det er heller ikke uvanlig at de sturer litt etter å ha blitt priklet. Det rapporteres og at småplantene ikke liker kald trekk, så hold dem unna åpne vinduer.

Topping

Hvis du ikke vil at planten skal bli lang veldig fort, eller du vil fremme forgreiningen, så kan du toppe planten. Dette gjør du når planten har fått varige blader, og begynner å vokse oppover. Da kniper du et lite stykke (eks. 1 cm) over bladfestet (på stilken like over to blad). Hvis du venter til planten har fått litt søtrrelse, kan du bruke det du kniper av som stikling, putt den i en potte jord så vil den sannsynligvis rote seg etterhvert. (Dette kan ta litt tid, opp i måneder, men også kortere.) Morplanten vil da sende ut nye skudd på stilken under der du knep av. Bruk gjerne ei rein saks.

Tilvenning for utelivet

Plantene trives varmt og godt, men når de først er tilvent utelivet så er de veldig robuste. Det er imidlertid viktig å venne dem gradvis til både sol og kaldere temperaturer, ellers dør de ytterst, og det tar ganske lang tid før de kommer seg. For eksempel kan man åpne vinduet på planterommet mer og mer, eller sette plantene ut i lengre og lengre perioder dag for dag. Men forummedlemmer melder altså om planter som har produsert massevis av frø trass i kald sommer, så dette er tøffe planter. Når de er tilvent utelivet er det ikke mye fixfaxerier med dem - husk gjødsel så blir det bra. :)

Høsting av frø

Når blodbeger blomstrer av, faller den lange, mørke trompeten av, og kun "skjørtet" står igjen. Da vil det danne seg en ballong under skjørtet (forhåpentligvis, det skjer ikke alltid), og det er inni der frøene lages. Denne må sitte ganske lenge på planten for at frøene skal vokse seg store og modne skikkelig. Frøene skal være brune og drysse ut når man tar hull på ballongen. Den åpner seg ikke selv, du må stikke hull på den. La den henge på planten så lenge som mulig (den faller ikke av), og la den ligge til tørk litt før du "opererer" den.

Blodbeger med frøkapsler
(foto: RandiM)

Overvintring

Mange sår blodbeger hver vår, men det går også an å overvintre dem. Dette gjøres på samme måte som fuchsia. Klipp dem ned (du må ikke, men det kan være lurt), og sett dem kjølig, gjerne med lys. (Eksempelvis kjellervindu, soveromsvindu osv.) Hold fuktig, ikke våt. Ta den tidlig frem for ny sesong, det kan ta ganske lang tid før den kommer i gang. - Men det kan altså være like enkelt å så dem helt fra starten av, det kan bli like fine planter.
Sist oppdatert torsdag 05. mars 2009 19:34