info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Planter Stauder

Stauder

E-post Skriv ut PDF

"En staude er en flerårig urteaktig plante. Plantens overjordiske deler visner bort under kulde- eller tørkeperioder, mens roten overlever. Hos enkelte stauder overlever også de overjordiske delene (blad og skudd) kulde og tørke, disse staudene kalles eviggrønne stauder." (Wikipedia)

I veldig mange hager er det først og fremst stauder som regjerer. De kommer trofaste igjen hver vår, år etter år. Ja, hvis de er herdige i ditt klima da, det kan være lurt å sjekke først. Men om de er det, så slipper du å handle nye planter hvert år. Er du hagegal så gjør du gjerne det likevel, men du er altså ikke nødt... Du trenger bare å holde ugresset unna og kanskje gjødsle dem en gang innimellom. Da blir de aller finest.

Siden det er så vanlig å kjøpe stauder er det mange som ikke tenker på at det går an å så dem også, men det er altså fullt mulig med de aller fleste. Her på hagegal er det flere artikler blant annet om det, og på Magnar Aspakers hjemmeside er det en god del informasjon, og bilder av veldig mange flotte stauder.

Stor kubjelle

Stor kubjelle
(Pulsatilla vulgaris)

Smalballblom

Smalballblom
(Trollius chinensis)

Hvitbergknapp

Hvitbergknapp 'rosea'
(Sedum album)

Småhjerte

Småhjerte
(Dicentra formosa)

Korsvindel

Korsvindel
(Phuopsis stylosa)

Rosa løvetann

Rosa løvetann
(Taraxacum pseudorosens)

Busknellik

Busknellik
(Dianthus barbatus)

Potentilla hopwoodiana

Potentilla hopwoodiana

Iris germanica

Iris germanica

Bildene er © Hypathia