info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Artikler Planterom for overvintring – noen ideer

Planterom for overvintring – noen ideer

E-post Skriv ut PDF

I forbindelse med spørsmål i en annen tråd vil jeg nevne noen alternative forslag.

Planter har forskjellige krav, og selv det ”perfekte” overvintringsrommet vil variere en del. Litt mindre ”perfekte” løsninger kan ofte gjøre nytten. Finnes det et ledig rom i huset? ”Sy-rommet” bruker du egentlig det lenger? På tide å hive ut noen av ungene? Tenk også kjeller, loft, uthus, garasje. Selv et lite kott kan gjøre nytten for noen få planter.

Et vindu gir for lite lys. Få tak i en lysarmatur, eller prøv med noen sparepærer i ampler, da bruker du de kraftigste du kan få tak i. ”Bygglamper" fra Europris eller Byggmakker? Disse koster kr 99 for den minste typen (150w) Disse avgir mye varme, og er langt fra ideelle, men kan gjøre nytten i enkelte tilfeller. Kanskje når plantene begynner å vokse utpå ettervinteren, -da i forbindelse med god utlufting om kvelden, etter at lyset er gått av.

Temperaturen skal kanskje helst være 0-5 grader. Temperaturen i resten av huset vil ofte gjøre at det er vanskelig å få så lav temperatur. Men kan et vindu settes på gløtt? En liten vifte som trekker inn kald luft fra en luftekanal? Den smale kanalen over vinduet? God lufting med temperatursenkning en gang om dagen kan også være en mulighet, det kan være nok til at planter i dvale ”skjønner” at de skal holde seg i dvale.

Sjekk døren til rommet, - er det en glipe nederst, beregnet på ventilasjon? Kan denne tettes med en skumgummilist?

Det er ikke så farlig om temperaturen varierer en del, lav nattemperatur og sparsom vanning er ofte det viktigste når det gjelder å holde plantene i dvale.

Nyttige remedier: Tidsur, små PC-vifter (disse går på 12 volt, og en liten eliminator finnes gjerne gjenglemt i en skuff? Slikt trenger man ikke elektriker til, bare litt tape og litt sunn fornuft.

Diodelamper (LED) – kraftige lamper med 22 dioder (også for 12 volt) disse selges nå for en hundrelapp (Claes Ohlson) og bør prøves som plantelys, de gir mer lys en sparepærer og avgir mindre varme. NB: Disse har jeg ingen erfaring med selv)

Mange planter er kanskje enklere å overvintre i ”svak vekst” fremfor full dvale, her kommer egen erfaring til nytte, kanskje det er dette som fungerer best for deg?

Mange planter er innstilt på dvale når de blir tatt inn fra hagen i oktober, så ”hemmeligheten” er bare å få dem til å bli der. Jevn temperatur på 5 grader er fint, 15-20 grader noen ganger på dagtid behøver ikke nødvendigvis ødelegge dvalen, men jevn temperatur på 15 grader over lang tid kan kanskje lure dem til å tro det er vår.

Noe artige opplevelser må man være forberedt på, som denne fuchsiaen, alle bladene forlengst frosset vekk, men litt temperaturøkning lurte den på et vis. Den fikk fungere som juletre.

Sist oppdatert onsdag 28. oktober 2009 15:32  

Diverse