info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Teger

E-post Skriv ut PDF

Forskjellige tegerDet er 425 kjente arter av teger (Heteroptera). Noen få lever i vann, men de fleste er landdyr. Tegene er flate og kan ofte kjennes igjen på sin karakteristiske trekant, eller x, på ryggen, som kommer av deres halvdekkvinger. Indre del av forvingene er fortykket, mens ytre del er tynn og membranøs. Andre vingepar er tynne flyvinger. Tegene har stinkkjertler under brystet som sender ut duft, noen illeluktende mens andre har frukt eller parfymeaktig lukt. Tegene er planteetere, rovdyr eller blodsugere.

Breiteger

Breitegene kalles også stinkteger på grunn av lukten de skiller ut. Den vanligste arten av breitege, bærtegen, kan sette ubehagelig smak på for eksempel bringebær. De fleste breitegene er plantesugere,og legger eggene i klumper på planten larvene skal leve av. De fleste breitegene overvintrer som voksne. Det er 18 kjente arter i Norge.

Bladteger

Bladtegene kalles også for blomsterteger, og det er over 150 forskjellige arter i Norge. Bladtegene er ofte spinkle og har forskjellige farger. De fleste ernærer seg på planter, og oppstukne, flisete blader er ofte tegens verk.

Kantteger

Kanttegene minner om breitegene,men kan kjennes igjen på at en bred kant på bakkroppen rekker utenfor vingene. De fleste kantteger lever av frukt eller frø. Det er bare 4 arter kantteger i Norge, syretegen, som lever på vekster i syrefamilien, er den vanligste.

Frøteger

Det er 52 kjente arter frøteger i Norge, og som navnet tilsier lever de for det meste av plantefrø. De fleste tegene i denne arten er små og brune.

Netteger

Det finnes 15 arter av netteger i Norge. De er små, mellom 2 og 5 mm.

Rhododendrontege (Stephanitis rhododendri)

Denne tegen er 3,5-4,5 mm lang og svart. Den setter seg på undersiden av bladene til rhododendronen og suger ut plantesaften slik at bladene blir misfarget på hver side. Kan spre seg kraftig.

Sist oppdatert mandag 07. september 2009 11:33