info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Hagen Hjemmelagd Artikler Pallekarmer til bruk i hagen

Pallekarmer til bruk i hagen

E-post Skriv ut PDF

"Pallekarm" er et ord du må lære først som sist. Det er ettertraktet vare blant hagegale om dagen. For de som ikke har tid eller ork til å snekre bed selv, er disse ypperlige fiks ferdige bed.

Karmene blir ordinært brukt oppå vanlige paller, som ramme når man skal sende ting som ikke kan stables på vanlig måte. De kan flatpakkes når de ikke er i bruk, og når de er i bruk kan de hvis man trenger det, settes oppå hverandre, se bildet. (Disse er beiset mørkebrune.) Det er 50 kroner i pant på dem, greit å ha som utgangspunkt hvis man skal prøve å få kjøpt slike hos en bedrift som har noen liggende.

Disse karmene kan brukes for eksempel til ventebed, grønnsakshage, kaldkompostbinge - bruksområdene er mange. Det er også en grei måte å få delt f.eks. en kjøkken-/urtehage inn med forskjellige typer jord.

Den enkleste måten å få tak i dem, er rett og slett å høre med bedrifter i området om de har noen til overs som du kan få kjøpt for en rimelig penge. (Eksempelvis byggevareforretninger, Felleskjøpet o.l.)

Det kan være lurt å behandle dem med beis, evt. kle dem med plast på innsiden for å bevare dem lenger - de er jo laget av tre, og vil før eller siden råtne. Da er gjerne siden å foretrekke. Dersom du skal ha bare én pallekarm i høyden er det lurt å ha en eller annen form for avgrensing, ellers vil ugresset kunne komme seg lett inn i kassen med utløpere.

Bildelinker med pallekarmer:

Lene i Fredrikstads pallekarmprosjekt, mange bilder
Flere pallekarmbilder fra Lene i Fredrikstad
Nefertitis pallekarmer

Noen tråder om pallekarmer:
Hvordan (hvis) behandle pallekarmene?
Pallekarmer med plastlokk
Litt diverse om pallekarmer...
Tips til pallekarmen (hønsenetting)
miamarias prosjekt

 

Her har vi samlet noen eksempler på bruk av pallekarmer:


Dette er Miamarias første forsøk med pallekarmer. Disse er ubeiset.


Miamarias andre forsøk med pallekarmer, her er det brukt mørk beis. Under karmene er det lagt markduk, og nærmest karmene (utvendig) er det duk med grus oppå, for å bremse ugresset litt. Hvis du vil ha flere i høyden bare noen steder, husk å tenke på hvor hen skyggen vil falle.

 


RandiF sine karmer. I etterkant tok hun av den ene pallekarmen på det nærmeste grønnsakbedet, der har hun noen urter.

 
RandiF sine kompostbinger.

 Lene i Fredrikstad sine urtepallekarmer. Her ser vi et fint eksempel på kreativ bruk, man behøver ikke sette dem rett oppå kassen under, man kan oppnå en fin effekt ved å sette dem oppå hverandre. Som vi ser har hun brukt duk under.

 Her er Lene fedig, og det har begynt så smått å vokse seg til.

 Her har det vokst seg til, og vi ser hvor fint det kan bli med noe så enkelt som pallekarmer.

 Lene i Fredrikstad har også brukt pallekarmer for å lage seg grønnsaksbed, og det ser absolutt ut til at grønnsakene hennes trives oppi der.

 Her ser vi en enkel variant av pallekarm-barnehage. Lene har beiset karmen, og setter pottene med babyplanter oppi.

 

 Nefertitis pallekarmer, klar for å fylles med jord og beplantes. Legg merke til at hun har laget bed i forkant her.

Her ser vi Nefertitis kasser, ferdig beplantet. Disse plantene mistrives ikke! Smart trekk med bed i enden.

 

Marosa likte ikke at kattene gikk på do der hun skulle ha grønnsakene sine. Derfor laget hun seg pallekarmer med hønsenetting. Funker bra mot fugl og katt, og skal etter hvert sørge for at fiberduken over staudefrøpottene blir på plassen sin over vinteren. (Les tråden her) Nettingen er 90 cm bred ihvertfall, med huller som er ca 2-3 cm i diameter.

 

 

 

 

 

 

Elsa har også ordnet seg pallekarmer. Her ser vi det er isolert inni.
(Bilde over og under.)

Sist oppdatert søndag 21. juni 2009 20:27