info.hagegal.no

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Fremsiden Hagen Dyreliv Sommerfugler

Sommerfugler

E-post Skriv ut PDF

DagsommerfuglerSommerfuglene er vakre innsekter som hageeiere setter stor pris på. De fleste forbinder sommerfugler med dagsommerfuglene, som ofte er fargesprakende og dagaktive. Det finnes rundt 3000 forskjellige sommerfugler i Norden, men dagsommerfuglene utgjør bare rundt 5% av disse. Resten er skumring- og nattaktive sommerfugler, såkalte nattsvermere og møll.

Ønsker du å få flere sommerfugler i hagen må du sørge for at både sommerfuglene og larvene har områder de kan trives i. På siden sommerfuglprat på Hagegal og artikler om sommerfugler finner du oversikter over hvilke planter sommerfuglene liker. På siden andre sommerfugllinker finner du oppskrift på hvordan du kan bygge ditt eget sommerfuglhus.

Sommerfugllarver

De fleste dagsommerfugler legger runde eller ovale egg, rundt 1-2 mm lange. Utviklingstiden for embryoet i egget avgjøres av lufttemperaturen, er sommeren varm tar det rundt 2 uker, er det kaldere kan samme utvikling ta 4 uker. Larven er spesialtilpasset å spise og vokse, kroppen er stort sett en innkledd tarmkanal med føtter. Jo større larven greier å spise seg, jo større blir den som fullvoksen sommerfugl. Larvene må ha en kroppstemperatur på 35-38 grader for å kunne 'smelte' maten og ta til seg næring. I kaldt vær vil derfor larvene bruke lang tid på å utvikle seg til sommerfugler.

 Sommerfuglegg

Bildene er © Hypathia